Karate Brummen

Wat is kumite?

Kumite is een spel- en leervorm waarbij diverse technieken met 1 of meerdere partners wordt beoefend. Zowel aanvallen en weringen uit stand, als ook het stoten, blokken en trappen vanuit beweging. De leerling leert zich te verplaatsen ten opzichte van een tegenstander zodanig dat aanvallen worden vermeden of gemanipuleerd. Al doende worden zo technieken aangeleerd welke voor iedere leerling afzonderlijk het meest betrouwbaar en efficientst blijkt te zijn.

Ippon Kumite
Stilstaande oefeningen waarbij aanval, afweer en tegenaanval opgelegd zijn. De aanvaller verplaatst zich voorwaarts, de verdediger verplaatst zich rugwaarts of zijwaarts. Bij deze oefening zijn verschillende reeksen van technieken mogelijk, aangepast aan het niveau van de uitvoerders.

Gohon / Sanbon Kumite
Ook bij deze oefening zijn de technieken opgelegd, maar ze verlopen over 5(Go) of 3(san) stappen. Er worden 5 (of 3) aanvallen geplaatst in een rechte lijn voorwaarts, waar de verdediger op anticipeert in de zelfde lijn rugwaarts.

Jiyu Kumite
Vrij sparren. Dit is het eigenlijke doel van het kumite karate. Op een correcte wijze met partner kunnen bewegen en technieken toepassen, zonder de partner te kwetsen. Bij deze oefening kunnen de aangeleerde technieken vrij toegepast worden.